duminică, 6 aprilie 2014

Zilei Mondiale a Sănătății: Evitarea bolilor transmise de animalele mici

În data de 7 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948. Cu această ocazie, pentru anul 2014 s-a propus tema: Bolile transmise prin vectori. Scopul campaniei de informare este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea oamenilor, atât la nivel individual cât şi comunitar pentru a acţiona şi a se proteja.

tantari-1339430237Vectorii sunt animale (cel mai frecvent artropode: ţânţari, muşte, gândaci de bucătărie, căpuşe, dar şi rozătoare: şoareci, şobolani) care pot transmite boli grave de la o gazdă la alta şi dintr-un loc în altul. Aceştia reprezintă pericol pentru sănătate, atât acasă cât şi în cazul călătoriilor. De aceea se recomandă ca persoanele care doresc să viziteze ţări străine (nu neapărat foarte îndepărtate, exotice) să se intereseze dinainte la medicul de familie şi/sau la DSP despre bolile care se pot contacta în zonele respective, şi despre măsurile de prevenire şi protecţie, prin vaccinare sau alte metode.
Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese. În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import (boala adusă acasă de către persoane care au călătorit în străinătate).
Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra Denga (Dengue), cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani. În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene. Şi în România au fost înregistrate cazuri: călători care s-au întors din Madeira şi din Thailanda. Această boală, ca şi malaria, se transmite prin înţepătura unor specii de ţânţari.
În anii 2006-2009, Turcia, mai ales în zonele de lângă Marea Neagră şi regiunea centrală a Anatoliei, a fost afectată de epidemia de febră hemoragică Crimeea–Congo, transmisă prin înţepătură de căpuşă.
Pentru populaţia generală însă, rămân în centrul atenţiei bolile care ne ameninţă acasă, iar pentru a preveni o bună parte din ele, sloganul „Entităţi mici, pericol mare!” ne orientează spre măsuri pentru combaterea vectorilor întâlniţi în zona noastră. Din păcate, riscul de a se îmbolnăvi de boala Lyme (borrelioză) transmisă prin căpuşă, sau de febra West Nile, transmisă prin ţânţar, este în creştere.
Sunt multe boli transmise prin vectori care nu se pot preveni prin vaccinare, vă recomandăm aşadar, să respectaţi cât mai riguros măsurile de protecţie care vizează combaterea vectorilor.
Toată lumea ar trebui să ştie să se protejeze împotriva căpuşelor: în excursii, purtarea pantalonilor lungi, trăgând şosetele peste capătul liber al lor, cămaşă cu mânecă lungă, protecţia capului şi gâtului, vestimentaţie de culoare deschisă, iar în caz de muşcătură de căpuşă, îndepărtarea artropodei în întregime cu pensa, apucând-o cât mai aproape de piele, tracţionând uşor şi continuu, fără aplicarea unguentelor şi altor substanţe care ar favoriza pătrunderea agenţilor infecţioşi, persoana care intervine (recomandabil: medicul) protejându-şi mâinile cu mănuşi. Să evităm zonele cu tufişuri şi zonele pe unde trec turme de oi (vehiculând căpuşe). Peste două săptămâni urmează Paştele: ar fi bine să se ia măsuri pentru a împiedica mânarea mieilor vii în incinta localităţilor.
Pentru a reduce populaţia de ţânţari, este nevoie în primul rând de eradicarea, asanarea locurilor umede unde cresc larvele ţânţarilor (să nu mai fie apă în beci, containere vechi, vase de flori, anvelope uzate etc.). Plasa pentru ţânţari este o investiţie care merită, şi este mult mai avantajoasă ca şi aplicarea diferitelor substanţe insecticide împotriva ţânţarilor.
Dezinsecţia, deratizarea şi nu în ultimul rând, curăţarea gunoiului reduc înmulţirea muştelor, gândacilor şi rozătoarelor, care, de asemenea, răspândesc o serie de îmbolnăviri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu